Страници

събота, 4 април 2015 г.

Плетен козуначен венец с локум

   Ново оформление на традиционния козуначен венец! Тестото е по тази рецепта, като мазнината е различна - смес от свинска мас и олио. Публикувам рецептата с промените.

Продукти:
3 яйца(единият жълтък за намазване)
150мл прясно мляко
120г захар
100г свинска мас
50мл олио
20г прясна мая
1 ванилия
брашно, колкото поеме за меко, пластично тесто
1 кутийка локум за пълнеж



    По възможност всички продукти да са със стайна температура!
    В леко затопленото мляко се разбъркват маята, 1ч.л. захар и 1с.л. брашно. Сместа се оставя за 10-15мин. на топло да се запени(шупне). Разбиват се яйцата(2 цели и 1 белтък) със захарта. Маста се разтопява и се смесва с олиото. В голяма купа се пресява 500г брашно. Оформя се кладенче и в него се наливат яйцата със захарта, млякото със захванатата мая, 2/3 от мазнината. Добавя се щипка сол и ванилията. Замесва се меко, еластично тесто, като при нужда се добавя още брашно. Меси се с намаслени ръце, като се използва останалата 1/3 от мазнината. Тестото може да се замеси и в хлебопекарна, като в кофичката се поставят всички продукти.
   Замесеното гладко тесто се поставя в намаслена купа, завива се с кърпа или свежо фолио и се оставя на топло да удвои обема си. Премесва се и се изсипва на набрашнен плот. Разточва се на правоъгълен лист. От единия край се нарязва на лентички по 1см, които се сплитат на плитки по три.
Върху останалата част от разточеното тесто се разпределя нарязаният на малки парченца локум. Навива се на руло, като плитките се разпределят на равни разстояния върху рулото.
Оформя се венец и се поставя в застлана с хартия тава. Оставя се да втаса в леко затоплена(35-40С) фурна, намазва се с жълтък и лъжичка прясно мляко и се поръсва със захар. Пече се на 180С(160С с вентилатор) до готовност. Охлажда се добре преди да се нареже.
         
 Да ви е сладичко!



18 коментара:

  1. Много красиво и много великденско !

    ОтговорИзтриване
  2. Плетката е чудесна и с чисто сърце ще плагиатствам:)
    Благодаря и честит празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Плетката е пленителна, Веси! Страхотна! Ще се възползвам от идеята!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно и различно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Оригинално и много красиво! Поздравления, Веси!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно оформление, много ме впечатли и със сигурност ще го използвам.
    Козунак с локум ми е любимия козунак, а твоя е изключителен,Весе!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересно и много красиво! Поздравления, Веси!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна плетка и страхотна рецепта, Веси! Поздравления. Определено ме заинтригува предложението ти. Хубави и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Браво, Веси! Както винаги перфектно и оригинално. И несъмнено записвам венеца в чакащите за направа. Няма как да не се опита.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Направих го, стана страхотен.

    ОтговорИзтриване
  11. Направих го, стана страхотен.

    ОтговорИзтриване
  12. Направих го, стана страхотен.

    ОтговорИзтриване
  13. Направих го, стана страхотен.

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотен модел, ще го пробвам на пита.

    ОтговорИзтриване
  15. Вместо мас може ли да се сложи масло?

    ОтговорИзтриване
  16. Втория път, когато втасва в леко затоплената фурна колко време трябва да го оставим?

    ОтговорИзтриване
  17. 20-30 мин. са достатъчни или по усет, да се надигне двойно.

    ОтговорИзтриване